Skip to content Skip to footer

Pentru un stil de viata mai bun, NUTRITIA vine in completarea terapiei si miscarii.

O nutriție bună contribuie la un sistem imunitar dezvoltat dar și la eliminarea kilogramelor în plus (dacă este cazul). Pentru un stil de viață mai bun, nutriția vine în completarea terapiei și mișscării. Alte beneficii ale unui program de nutriție sunt: reducerea riscului apariției cancerului, controlul diabetului zaharat, protejarea inimii și prevenirea accidentului vascular cerebral, dinți sănătoși și oase puternice, îmbunătățirea memoriei, îmbunătățirea sănătății colonului, îmbunătățirea odihnei.

Știm cu toții celebra vorbă: „an apple a day keeps the doctor away”, dar în afară de mere, iată alte 3 fructe recomandate de nutriționistul FIZIOGIM:

  1. PEPENE ROȘU (mai ales vara)

Știai că pepenele roșu are o multitudine de beneficii pentru sănătate? 📝Fiecare 100 de grame din acest fruct conține 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine. Nu uităm nici de vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12. Mai conține și acid pantotenic și numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc. Pepenele are un conținut extrem de scăzut de grăsimi și colesterol și nivelul crescut de antioxidanți (licopenul). De aceea acest fruct este un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroșarea pereților arteriali. De asemenea, pepenele roșu conține citrulină. Aceasta se găsește îndeosebi în coajă și are rolul de a relaxa și a dilata vasele de sânge. Astfel se reduce stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.

  1. PIERSICILE

În primul rând, îți răsfeți papilele gustative, te răcorești și te hidratezi (100 g de piersici conțin 87,66 g apă). Și la capitolul calorii, balanța înclină în favoarea siluetei tale, 100 g de piersici având 43 de calorii, spre deosebire de struguri care au 73. Ca să te convingem să înlocuiești ciocolata sau cappuccino, pe care le consumai pentru a te energiza, îți mai spunem că 100 g piersici mai conțin 0,7 g proteine, 0,09 g lipide, 11,10 g carbohidrați, 2 g de fibre, 5 mg de calciu, 0,11 mg de fier, 7 mg de magneziu, 12 mg de fosfor (ajută la menținerea sănătății celulelor nervoase), 197 mg de potasiu, 0,14 mg de zinc, 0, 068 mg cupru, 0,047 mg de potasiu, 6,6 mg vitamina C. De asemenea, piersicile sunt recomandate în caz de anemie, constipație, hipertensiune arterială, gastrite, inflamații ale rinichilor, bronșite, astm, probleme cu digestia, pietre ale rinichilor sau ale vezicii urinare.

  1. STRUGURII

Strugurii fac parte din categoria celor mai energetice fructe, având un aport de 72 kcal/100g,aproape cât smochinele, dar mai puțin decât bananele. Conținutul bogat în glucide este foarte bine asimilat de organism, mulțumită prezenței vitaminei B. Aceasta duce la o funcționare corectă a sistemului muscular și nervos. Strugurii sunt așadar un furnizor important de tonus, având mari adepți printre copii și sportivi.

Strugurii sunt buni pentru inimă şi ficat!

Strugurii stimulează funcționarea ficatului și, totodată, sunt buni şi pentru inimă. Mulțumită polifenolilor, strugurii negri protejează inima şi previn formarea cheagurilor de sânge. Când apelezi la struguri?

 Când treci printr-o perioadă de surmenaj sau dacă vrei să îți detoxifici organismul. Dar și dacă vrei să îţi întărești sistemul imunitar. Strugurii te ajută dacă ai nevoie de un randament fizic şi intelectual mai bun. Nu renunța la struguri nici în caz de astenie sau convalescență. O precizare importantă: strugurii trebuie consumați cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate. Oricât vi s-ar părea de amăruie, înecăcioasă ori neplăcută la gust, acceptați ideea că trebuie să mestecați bine şi să înghițiți această coajă. De ce? Pentru că în coajă, în micul strat gelatinos dintre ea și pulpa fructului se află cele mai valoroase substanțe sub aspect terapeutic.

Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm şi sâmburii. Aceștia conțin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menține sănătatea vaselor de sânge. Strugurii conservați (sub formă de comport de exemplu) păstrează sub 10% din proprietăţile curative ale celor proaspeți. Vinul păstrează și el sub 6% din proprietăți. Concluzia?  Dacă urmezi o cură cu struguri, nimic nu substituie forța unui strugure proaspăt, „adevărat”.

 

Ție ce fructe își plac?

Nu uita că la FIZIOGIM puteți beneficia de un plan personalizat de nutriție care să corespundă cu nevoile și obiectivele voastre. Mai multe detalii aici: https://fiziogim.ro/servicii/

 

Leave a comment